De innerlijke criticus!

Zelf-kritiek

Hé, dat heb je vanmiddag toch niet zo handig aangepakt! Dat had je veel beter moeten doen. Wat heb je dat stom gedaan! Jij kan ook echt niets hè? Je bent een stomme trut. Jij bent absoluut niet geschikt om….. Nu zal x wel denken dat ….. X gaat je nu zeker niet meer aardig vinden. De innerlijke criticus is aan het woord.

Heb jij ook zo’n innerlijke criticus? Zo’n interne stem, altijd vol zelfkritiek? Ik ken dit vervelende stemmetje goed. Negatief, afbrekend en altijd op momenten waarop het niet uitkwam. Het liefst midden in de nacht, na een paar uur slapen. En verder slapen? Niet echt!

Vrienden met je innerlijke criticus

Inmiddels heb ik vrienden gesloten met mijn innerlijke criticus. Ik weet nu dat ze Truus heet en dat zij mij wil helpen bij mijn persoonlijke groei, door mij te vertellen wat ik allemaal anders en beter had kunnen doen. Ze houdt mij een spiegel voor en is een enorme hulp bij het reflecteren.

Ik heb wel afspraken gemaakt met Truus. Truus mag niet meer schelden en ze mag haar feedback alleen maar in positieve woorden geven. Opbouwende kritiek. En…we hebben afgesproken waar en wanneer ze dat doet. Niet meer ’s nachts, niet in bed en niet als ik een workshop geef. Nu houdt Truus zich daar niet altijd aan. Komt ze toch langs op momenten waarop het mij niet uitkomt. Dan moet ik mijn grenzen aangeven. “Dank je wel Truus. Ik weet dat je het goed bedoeld, maar nu komt het niet uit. Morgenochtend, als ik de honden uitlaat, dan praten we verder!”. In het begin liet Truus zich niet zo makkelijk wegsturen, maar tegenwoordig heeft ze er wel vertrouwen in dat ik er op terugkom.

Tips

Ben jij ook op zoek naar persoonlijke groei, met zelfzorg, zelfliefde en zelfcompassie? Dan vind je hieronder 3 tips om vrienden te worden met je innerlijke criticus:

  1. Leer die innerlijke stem kennen. Hoe heet deze criticus? Welke positieve intenties heeft deze kritische stem? Wat levert deze zelfkritiek jou in positieve zin op?
  2. Maak afspraken over waar en wanneer jij wil luisteren naar je kritische vriend en als dit vervelende stemmetje zich niet aan de afspraak houdt, stuur hem/haar dan weg! Geef aan wanneer je wel open staat voor de positieve feedback en houd je dan ook aan deze afspraak.
  3. Sta niet open voor schelden en negatieve, neerbuigende, kleinerende, je-naar-beneden-halende bewoordingen. Die innerlijke stem mag jou alleen op een respectvolle manier opbouwende kritiek geven.

Ik dit artikel vind je meer tips.

Als je hulp kunt gebruiken bij het temmen van jouw innerlijke criticus, dan help ik je graag! Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Mail: elly@vanexel.org of bel mij (06 14131039).


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.