Voorkom emotionele uitbarstingen

Emotionele uitbarstingen van een man en vrouw

Je hebt het heel erg druk, het gevoel dat je overloopt en je energieniveau is heel erg laag. Dan maakt iemand een opmerking en die schiet je in het verkeerde keelgat. En dan, opeens, val je op een verschrikkelijke manier uit. Je ziet de ander dan schrikken en achteruit deinzen. Waarom reageer je zo fel? Hoe kunt je dit soort emotionele uitbarstingen voorkomen?

Gevoelens geven belangrijke signalen

Het gevoel dat je kreeg toen de opmerking werd gemaakt is een belangrijk signaal voor jou. Dat kan je natuurlijk negeren. “Zo ben ik nu eenmaal en daar wennen ze maar aan!”  Je hoeft er natuurlijk helemaal niets mee te doen! Maar wat als het keer op keer gebeurt? Eraan wennen doen ze niet! Hooguit gaan ze jouw emotionele uitbarstingen negeren. En erger, de kans dat ze jou op den duur niet meer serieus nemen wordt ook steeds groter.

Waar komt die emotionele uitbarsting vandaan?

Dan is het toch echt tijd om eens verder te kijken! Wat maakt nu dat je zo fel reageerde? In dit soort gevallen is het vaak zo dat je bepaalde emoties negeert of onderdrukt. Die emoties zoeken toch een soort uitweg, maar dat gaat dan niet gecontroleerd.

Vergelijk het met een strandbal die je onder water duwt. Je voelt dat die bal naar boven wil komen en dan moet je behoorlijk wat energie gebruiken om de bal onder water te blijven duwen. Je krijgt kramp als je dit lang moet doen. Als je je aandacht dan even niet bij de bal houdt, dan schiet de bal, ongecontroleerd en met een behoorlijke vaart, tussen je handen door naar boven. Emoties onderdrukken of negeren is slecht voor je focus, niet goed voor je gezondheid en emotionele uitbarstingen komen jouw (werk)relaties niet ten goede. Dat wil je niet!

Hoe voorkom je nu zo’n ongecontroleerde explosie van emotie? Ga eens in gedachten terug naar een vergelijkbare situatie. Wat gebeurde er precies? Wat was de trigger? Zat je misschien niet zo goed in je vel en waardoor kwam dat? Is er iets wat je dwars zit? Leer je emoties te managen.

RULER

Marc Brackett[1] heeft hiervoor een systeem ontwikkeld, genaamd RULER. Het is een effectieve aanpak om emoties te begrijpen en te managen. Zijn stappenplan wil ik graag met je delen:

  1. Recognizing. Herken de situaties die iets met je doen. Er wordt een emotie getriggerd en dat herken je doordat er iets verandert in je gedachten, lichaam of energie.
  2. Understanding. Ga dan op onderzoek uit. Wat heeft dit gevoel veroorzaakt en hoe worden jouw gedachten en beslissingen hierdoor beïnvloedt?
  3. Labeling. Probeer zo precies mogelijk te beschrijven wat je ervaart. Welke termen kan je gebruiken om de emotie te beschrijven?
  4. Expressing. Weten hoe en wanneer je de emotie kunt tonen. In welke setting, bij welke personen, in welke context?
  5. Regulating. Omgaan met je emoties en ze in goede banen leiden.

Om emotionele uitbarstingen te voorkomen heb je dus vijf vaardigheden nodig: herkennen, begrijpen, omschrijven, uitdrukken en reguleren.

Het managen van je eigen emoties is een belangrijk pijler van persoonlijk leiderschap en een absolute voorwaarde voor gelijkwaardige relaties.

[1] Brackett, M, (2019), Permission to feel, Unlock the power of emotions to help yourself and your child thrive, London: Querus Editions.