Zelfzorg egoïstisch?

Zelfzorg: how we live

Om jezelf gelukkig en evenwichtig te voelen is zelfzorg noodzakelijk! Want als je niet goed voor jezelf zorgt, dan raak je uit balans. Daardoor ga je slechter slapen, eet je minder gezond, beweeg je onvoldoende en neemt stress toe. En dat heeft dan weer invloed op jezelf en op de wereld om je heen. Alles loopt minder lekker: ouderschap, werk, relaties, fysieke en mentale gezondheid. Dus nee! Zelfzorg is niet egoïstisch!

Zelfzorg is ook goede voeding

Waarom zelfzorg?

Je hebt het druk op je werk. Thuis wordt er ook veel van je gevraagd en je hebt het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt. Wat doe je dan? De kans is dan groot dat je meer gaat werken en pauzes overslaat. Je gaat niet meer sporten, want je hebt geen tijd. Koken doe je ook minder, want het is makkelijker om even iets te laten bezorgen. En afspreken met je vriendinnen doe je ook niet, want daar heb je de energie niet meer voor. Het lijkt alsof je tijd wint, maar gaat het daardoor beter?

Nee, meestal niet! Door jezelf te verwaarlozen loop je het risico dat je overspannen raakt of nog erger, in een burn-out terecht komt. En dat is het laatste wat je wilt.

Zelfzorg voorkomt een burn-out, vermindert de negatieve effecten van stress en helpt je juist om te focussen. Je krijgt meer ruimte om afstand te nemen, te relativeren en je energieniveau weer op peil te brengen.

Gebieden zelfzorg

Je kunt verschillende gebieden op het gebied van zelfzorg onderscheiden: fysiek, psychologisch, emotioneel en sociaal.

Fysieke zelfzorg

Een leefstijl met een gezond voedingspatroon, de juiste balans tussen inspanning en ontspanning en kwalitatieve slaap. Maak daarom tijd om goed te eten, te sporten én te ontspannen.

Psychologische en emotionele zelfzorg

Zingeving, persoonlijke ontwikkeling, het onder controle houden van emoties, zelfkompassie, voorkomen dat je overweldigd raakt en het stellen van grenzen zijn voorbeelden van psychologische en emotionele zelfzorg. Daarom: weet wat belangrijk is voor jou, wat jouw waarden zijn en hoe je assertief je grenzen aangeeft. Sta stil bij emoties, onderzoek waar deze vandaan komen en vervang irrationele door stimulerende gedachten en overtuigingen. Zorg voor een goede verbinding tussen body en mind.

Sociale zelfzorg

Een sociale omgeving waarin je ondersteuning vind, je verbonden voelt met anderen, waar je terecht kunt als je hulp nodig hebt en waar jij hulp kunt bieden als daarom wordt gevraagd. Blijf daarom afspreken met familie en vrienden. Beter kort, telefonisch en/of online, dan helemaal niet. Je verbonden voelen met andere is een basisbehoefte van de meeste mensen en voorkomt gevoelens van eenzaamheid.

Gewoonten

Zelfzorg bestaat uit gezonde en eenvoudige gewoonten, die je helpen om evenwichtig en gezond te blijven. Je vergroot je veerkracht en krijgt meer energie, controle over jouw emoties, rust en ontspanning, betere slaapgewoonten en je conditie wordt beter.

Zelfzorg is ook fysiek goed voor jezelf zorgen en ontspanning te vinden in een bad.

Tips voor eenvoudige zelfzorg:

  • Neem micropauzes tijdens je werk. Even bewegen, even je blik op iets anders dan je beeldscherm,
  • Neem de tijd om te eten. Niet achter je bureau, maar het liefst buiten en samen met een collega.
  • Heb aandacht voor je collega’s. Vraag hoe het met ze gaat.
  • Adem bewust in en uit. Zeker wanneer je je gestrest voelt is dit belangrijk. Een bewuste ademhaling kan je helpen om te ontspannen.
  • Kook zelf, eet voldoende groente en fruit. Drink gedurende de dag 1,5 à 2 liter water en wissel dit af met koffie/thee zonder suiker.
  • Beweeg voldoende: wandel iedere dag en ga een sport doen die je leuk vindt.
  • Dans en zing. Dit zorgt direct voor minder stress.
  • Deel complimenten uit, aan anderen én aan jezelf!
  • Geef jezelf toestemming om goed voor jezelf te zorgen. Zelfzorg is niet egoïstisch!

Ook belangrijk, maar misschien minder eenvoudig:

  • Wees mild voor jezelf, door kompassie te hebben. Wees niet strenger naar jezelf, dan dat je naar een ander bent.
  • Stel duidelijke grenzen, naar anderen en naar jezelf.
  • Ga aan de slag met irrationele gedachten die jou een slecht gevoel geven. Vervang deze gedachten door gedachten en overtuigingen die jou stimuleren en helpen.
  • Vergroot je zelfvertrouwen, door vrienden te worden met je innerlijke criticus.

Wil je ondersteuning bij jouw proces om beter voor jezelf te zorgen? In 2022 starten we met een online training rondom zelfzorg. Deze training ontwikkel ik samen met een leefstijl en vitaliteitscoach. Eind december kunnen wij je meer vertellen.

In de tussentijd kan je je nog aanmelden voor de online training ‘Assertief grenzen bewaken’.