Schuldgevoel en toch grenzen bewaken

Schuldgevoel

Dat vreselijke schuldgevoel! Als jij iets niet doet, omdat je weet wat goed is voor jou. Als jij nee zegt, omdat het jou niet uitkomt. Als jij kiest voor jezelf…… Dan is de kans groot, dat je je schuldig gaat voelen, toch? Kan dat? Zonder schuldgevoel je grenzen bewaken?

Na een heel drukke periode heb je besloten dat het toch even een tandje minder moet. Je loopt bijna op je tandvlees en het zou echt heel erg verstandig zijn als je een tijdje wat meer rust neemt.

En dan……….

“Zou jij deze presentatie willen afmaken? Jij kunt dat snel, want jij bent hier zo goed in! Ik sta onder enorme tijdsdruk.”

“Deze klus moet vandaag nog af!”

“Kan je langer blijven werken?”

“Zou je een extra dienst willen draaien?”

“Kan jij vanavond naar mam gaan?”

“Kan jij morgen met pa naar het ziekenhuis?”

Grenzen bewaken en schuldgevoel

Herken je bovenstaande? Vast wel. Het zijn allemaal van die ‘grensgevallen’. Als jij het niet doet, dan moet de ander het doen en die heeft het ook al zo druk. Maar voor jou is het beter om wat meer rust te nemen. En ja hoor, zonder dat je er maar iets voor hoeft te doen is het er………schuldgevoel! Wat doe je?

Niets zeggen

Niets aangeven en het toch doen is misschien wel het makkelijkst. Je helpt de ander en ach….. jij komt op een ander moment wel aan je rust toe. Of niet! Maar je hoeft in ieder geval niet te dealen met jouw schuldgevoel.

Schuldgevoel

Gek is dat toch, dat schuldgevoel. Heb jij ook niet het idee, dat het de ander is die jou een schuldgevoel bezorgd? Dat is niet zo. Je doet het namelijk zelf. Het zijn jouw gedachten die maken dat jij je schuldig voelt. Jij bent het die denkt dat de ander boos wordt of zich gekwetst voelt, als jij opkomt voor jezelf. En daardoor voel jij je schuldig. Dat maakt dat je gaat pleasen. Jij bent degene die wil zorgen dat de ander zich beter voelt, zodat jij je niet schuldig hoeft te voelen.

Eerlijk

Hoe eerlijk is dat? Je doet en zegt niet wat je eigenlijk zou willen, alleen maar om te zorgen dat de ander ‘positief’ over jou denkt. Dat klinkt als manipuleren en dat kost ongelooflijk veel energie. Altijd zorgen dat anderen jou aardig vinden en niet boos op je worden. Het is niet eerlijk naar de ander en al helemaal niet eerlijk naar jezelf!

Zelfvertrouwen

Het is ook geen booster voor je zelfvertrouwen. Pleasen doe je vanuit jouw eigen onzekerheden.  

People pleasing isn’t about other people. It’s about your insecurities
(Mel Robbins, The High 5 Habit)

Schuldgevoel, onzekerheden en angst voor afwijzing zijn belangrijke oorzaken van pleasen en het niet aangeven van je grenzen. Maar ga jij je beter voelen? Het kost zo ontzettend veel energie, je gaat je overbelast voelen, je bent niet eerlijk naar anderen en het gaat ten koste van je zelfvertrouwen.

Grenzen aangeven is niet egoïstisch

Hoe moeilijk het ook is, grenzen aangeven is zo belangrijk! En echt, dat is niet egoïstisch, maar hoe deal je met dat schuldgevoel?

Tips

Dat is niet zo eenvoudig, maar probeer de volgende tips eens uit en wellicht zit er iets bij wat goed bij jou en jouw situatie past:

  1. Erken dat je je schuldig voelt. Duw het gevoel niet weg, maar verdraag het. Je zult merken dat dit vervelende gevoel vanzelf wegebt.
  2. Kies ervoor om je niet-schuldig te voelen. Stop je gedachten op het moment dat jouw gedachten jou een schuldgevoel willen aanpraten. Jij bent niet je gedachten.
  3. Realiseer je dat als jij goed voor jezelf zorgt en op tijd je rust neemt, je voorkomt dat je uitvalt door stress en burn-out. Op de langere termijn help je daar echt je collega’s, werkgever en naasten mee.
  4. En stel dat mensen toch boos worden, laat dat dan bij hen. Ze zijn waarschijnlijk boos op de situatie, niet op jou.
  5. Ontrafel je schuldgevoel. Hoe realistisch zijn de gedachten die jou een schuldgevoel bezorgen? Welke overtuigingen zitten hierachter? Kan je niet op een andere manier naar deze gedachten en overtuigingen kijken? Welke positieve gedachten en overtuigingen zouden jou wél helpen om zonder schuldgevoel je grenzen aan te geven?

Grenzen aangeven en bewaken zonder schuldgevoel is niet makkelijk. Heb jij al iemand die je de juiste vragen stelt, zodat jij jouw gedachtencirkel kunt doorbreken en weer verder komt? Nee, neem dan gerust contact op voor een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek maken we kennis met elkaar, vertel ik je hoe ik werk en kunnen we in kaart brengen waar jij tegenaan loopt. Dan kan ik je daarna een voorstel doen en pas dan hoef jij te beslissen of ik voor jou de juiste coach ben.