Stop negatieve gedachten

Stop je negatieve gedachten

Stop negatieve gedachten

 • Ik ben niet goed genoeg.
 • Op mijn leeftijd kan ik dat niet meer.
 • Ik ben 50 en nu doe ik er niet meer toe.
 • Zie je wel, ik ben niet meer belangrijk voor …..?
 • Mijn partner/kinderen/familie/…. gaan voor op wat ik zelf wil.
 • Laat ik dat maar doen, want anders denken ze dat ik …….
 • Nee, dat kan ik niet zeggen, want anders denken ze dat ik ……..

Dit soort gedachten helpen je niet. Ze geven je een rotgevoel. Je kan hierdoor niet goed je grenzen bewaken. Maar, hoe stop je deze negatieve gedachten? Je kunt beginnen om deze gedachten eens ter discussie te stellen. Is het waar wat jij denkt?

Is jouw negatieve gedachte waar?

Klopt het wat jij denkt? Weet je zeker dat wat jij denkt over jezelf ook echt de waarheid is?

Als jij jouw gedachten gelooft, dan veroorzaakt dat emotionele reacties en onprettige gevoelens. En dat heeft weer effect op wat je doet of niet doet. Dat veroorzaakt een neerwaartse spiraal. Want wat je wel of juist niet doet, heeft helaas vaak weer tot gevolg dat je een bevestiging vindt in wat je dacht. Het lijkt daardoor logisch dat wat je denkt ook daadwerkelijk waar is.

negatieve gedachten veroorzaken negatieve gevoelens

Hoe kan je deze negatieve gedachten loslaten?

Hoe zou het zijn als je deze negatieve gedachten zou kunnen doorbreken en ombuigen?

Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Hieronder vind je een methode die kan helpen bij een gedachte als “Ik ben 50 en ik doe er niet meer toe”. Dit is een voorbeeld. Deze methode kan je bij veel meer negatieve gedachten en overtuigingen toepassen.

Via de methode ‘The Work’ van Byron Katie stel je jezelf eerst vier vragen:

 1. Is het waar? Nee, want met mijn kennis en ervaring kan ik iemand helpen die minder kennis en ervaring heeft.
 2. Kun je absoluut weten dat het waar is? Nee, dat weet ik niet. Er kan iemand zijn die ik verder kan helpen met wat ik weet en kan.
 3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft? Ik bied mijn hulp niet aan.
 4. Wie zou je zijn zonder de gedachte? Ik zou iemand zijn die zelfverzekerd zijn hulp aanbiedt.

En dan, als je de vier vragen hebt beantwoord, keer je de gedachte om. “Mijn kennis en ervaring zijn van waarde, dus ik doe er toe”.

De volgende stap is dat je daarna op zoek gaat naar minstens drie voorbeelden uit jouw leven, die bewijzen dat de omkering (dus de positieve en stimulerende gedachte) waar is. Hieronder drie positieve gedachten, die gebaseerd zijn op de omkering.

positief denken 1

De nieuwe collega weet niet goed hoe het programma werkt. Ik zie haar worstelen, maar ze vraagt niet of ik haar kan helpen. Ik heb er al zoveel ervaring mee. Ik zal haar vragen of ze het op prijs stelt als ik haar tips geef.

positief denken 2

Mijn kind vraagt wat ik zou doen als blijkt dat een vriendin van haar te maken heeft met ongewenste intimiteiten op het werk. Ik kan vertellen wat ik heb gedaan toen dit een collega is overkomen.

positief denken 3

Mijn collega heeft onlangs een aanvaring gehad met een van haar medewerkers. Ik geef al veel langer leiding. Ik herken de situatie en ik zal haar vragen of ze het prettig zou vinden om eens in de zoveel tijd met elkaar te sparren.

Iedere positieve en stimulerende gedachte biedt jou de kans om het tegenovergestelde van wat jij oorspronkelijk dacht te ervaren.

Stop je negatieve gedachten

De methode van Byron Katie helpt je om te beseffen dat jouw gevoelens NIET veroorzaakt worden door de situatie. De oorzaak van hoe jij je voelt ligt aan wat jij denkt en aan het feit dat jij jouw negatieve gedachten geloofd.

Daarom is het zo belangrijk dat jij, op het moment dat je jezelf betrapt op negatieve gedachten, in staat bent om deze gedachten te stoppen. Het helpt om dan letterlijk STOP te denken. Je denkt: “Ik ben niet goed genoeg” en dan denk je of zeg je hardop – STOP!!

stop de donderwolk van negatieve gedachten

Je stopt jouw negatieve gedachten, laat deze los en buigt ze vervolgens om naar positieve en stimulerende gedachten.

Je kunt dit proces ondersteunen met affirmaties en visualisaties. Hiermee kan je je brein trainen om positief te denken. Het versterkt de neurale verbindingen en daarmee herprogrammeer je jouw brein. Daardoor ga je, als het ware, door een andere bril naar situaties kijken. Je leert jouw brein om gebeurtenissen op een positieve manier te benaderen. In deze korte video vertel ik je hier meer over.

Andere tips om snel je negatieve gedachten te stoppen:

 1. Schrijf ze op, verscheur het papier en gooi weg. De gedachte is het niet waard om te bewaren.
 2. Ga wandelen en focus je op de omgeving. Frisse lucht en beweging helpen om negatieve gedachten en gevoelens los te laten.
 3. Herhaal de negatieve gedachten twee minuten lang op een raar deuntje. Dan is het onmogelijk om deze gedachten nog langer serieus te nemen.
 4. Verander van omgeving als je merkt dat je in een negatieve gedachtenspiraal zit.

Er zijn dus verschillende manieren waarop je je negatieve gedachten kunt loslaten, ombuigen en kunt vervangen door meer positieve en stimulerende gedachten. Het gaat om het herkennen van de negatieve gedachte, deze dan te stoppen en vervolgens buig je de gedachte om. Je zult merken dat je daardoor snel beter in je vel komt te zitten.

Negatieve gedachten spelen een belangrijke rol in het proces van grenzen bewaken. Veel mensen die niet goed zijn in het stellen van grenzen, hebben last van negatieve gedachten. Baas worden over je brein en je negatieve gedachten kunnen beheersen zijn belangrijke vaardigheden als je jouw grenzen op een assertieve manier wilt bewaken. De gratis online training Assertief grenzen bewaken kan je hierbij helpen.


Wil je op de hoogte gehouden worden van meer nieuws en aanbiedingen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.