Zelfvertrouwen vergroten?

Veel van de vrouwen die ik als beroepscoach zie, geven aan dat ze meer zelfvertrouwen willen ontwikkelen. Ze willen zich zelfverzekerder voelen en ze willen zichzelf vaak helemaal kunnen accepteren. Ze willen de ruimte en de vrijheid voelen om overal zichzelf te zijn. Maar ze weten vaak niet hoe ze hun zelfvertrouwen kunnen vergroten. Zelfvertrouwen hangt samen met zelfwaardering. Jezelf waarderen om wie je bent. Maar ook weten wat je wel en niet goed kunt is een belangrijke basis voor zelfvertrouwen.

Vrouw met zelfvertrouwen

Voldoende zelfvertrouwen heeft positieve effecten, want je:  

  • bent meer naar buiten gericht en krijgt daardoor meer verbinding met anderen
  • kunt beter omgaan met tegenslag
  • bent emotioneel stabieler
  • piekert minder
  • ervaart minder angst

Als je niet zoveel zelfvertrouwen hebt, dan kan je daaraan werken. Het is namelijk heel goed mogelijk om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Wat kan je doen om je zelfvertrouwen te vergroten?

Focus op je successen

Ik geef mijn cliënten vaak de opdracht om gedurende een maand iedere avond, voor het slapen gaan, de successen van de dag te noteren. En niet alleen de grote meeslepende successen, maar juist ook de kleine succesjes. Bijvoorbeeld: toch gaan sporten als je geen zin hebt.

Kom voor jezelf op

Door op een assertieve manier je grenzen te stellen voorkom je dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Als jijzelf of andere mensen steeds over je grenzen gaan, dan krijg je daar een rotgevoel van. Het levert stress op, negatieve gedachten en het doet jouw zelfvertrouwen geen goed. Lukt het jezelf niet om goed je grenzen te stellen, dan kan je je daarin heel goed laten coachen.

Ken je sterke kanten

Soms weet je zelf niet dat je wat je sterke kant is, omdat het je gemakkelijk afgaat. Voor jou is het vanzelfsprekend, maar voor een ander misschien niet. Vraag eens aan jouw leidinggevende wat hij/zij in jou waardeert. Vraag het ook eens aan een goede vriendin, je moeder of de buurvrouw.

persoonlijke ontwikkeling

Er zijn veel boeken die je kunt lezen over zelfvertrouwen, mindset, communicatie vaardigheden en assertiviteit. En ook coaching kan je ook helpen bij persoonlijke groei.

Complimenten

Wuif het nu eens niet weg, maar sta jezelf toe om een compliment te ontvangen. Dat is fijn voor jezelf, maar ook voor de ander die jou het compliment geeft. Geef zelf ook eens een oprecht compliment en je merkt direct dat je daarmee ook zelf een goed gevoel krijgt. De ander waardeert het dat jij een compliment geeft. En je gewaardeerd voelen helpt ook om je zelfvertrouwen te vergroten.

Meer tips

Meer tips om je zelfvertrouwen te vergroten vind je hier.


One-day retreat

One day retreat om helemaal tot jezelf te komen

Je kunt ook deelnemen aan de one-day retreat, die Mooie Wijze Vrouwen samen met de andere coaches van Coaching by MIEP organiseer. Dat doen we op 14 mei 2022.

Het thema van de dag is ruimte en vrijheid. Na de beperkingen van de afgelopen jaren is er weer ruimte en meer vrijheid. En dit ga je terugvinden in alle onderdelen van deze dag. 

Het programma bestaat uit vier rondes met vier verschillende workshops. Wat dat allemaal zal zijn is nu nog een verrassing. Zeker is dat het leuk zal zijn! Dat je na deze dag weer helemaal ontspannen bent. Dat je uit je hoofd en in je lijf bent beland. En….dat je heerlijk hebt gegeten, in de sfeervolle locatie van Komdersuut in Angerlo (vlakbij Doesburg).

We starten om 9.15 uur met koffie en wat lekkers. De dag eindigen we om 17.00 uur met een borrel en een heerlijke borrelplank.

Dit is een try-out en daarom hanteren wij ook een try-out prijs van slechts € 65,- per persoon.

Meer informatie vind je binnenkort op deze website en op de website van Coaching by MIEP.


Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.