Grenzen aangeven in 4 stappen

Grenzen aangeven geeft ruimte voor jezelf!

Je zegt: “Prima, ik zal dat doen.” Maar je denkt: “Help, dat kan ik er helemaal niet bij hebben”. Het overkomt iedereen. En sommige mensen overkomt dit vaak. Té vaak! Ze voelen zich dan misschien wel schuldig. Maar ook dan moet je grenzen aangeven. Doe je dat niet, dan komt jouw gezondheid in gevaar.  

Hieronder kan je lezen hoe je in 4 stappen jouw grenzen heel duidelijk kunt aangeven.

Een vrouw met vraagtekens rond haar hoofd. Voordat je grenzen kunt aangeven, moet je wel weten wat je grenzen zijn.

Stap 1: ontdek je grenzen

Voordat je je grenzen kunt aangeven, moet je wel weten wat je grenzen zíjn. Maar hoe weet je wat jouw grenzen zijn? Die ontdek je door te achterhalen wat voor jou belangrijk is. Wat zijn jouw kernwaarden? Denk hierbij aan vriendelijkheid, respect, avontuur of goed voor jezelf zorgen.

Onderzoek gedachten en overtuigingen, zodat je weet waarom grenzen aangeven moeilijk is voor jou.

Stap 2: luister naar je hoofd

Wat maakt nu, dat je het zo moeilijk vindt om jouw grenzen aan te geven? Welke gedachten gaan er door je hoofd, waardoor grenzen aangeven lastig is voor jou? Ben je bijvoorbeeld bang dat andere mensen je niet meer aardig vinden als jij opkomt voor jezelf? Dat is een veel voorkomende reden om jezelf op de tweede plaats te zetten. Als jij weet waarom je het lastig vindt om je grenzen te bewaken, dan kan je eens gaan onderzoeken of het wel zo logisch is dat je zo denkt. En als je tot de conclusie komt dat jouw gedachten eigenlijk irrationeel zijn, dan kan je deze gedachten en overtuigingen vervangen door meer helpende gedachten. Zo kan je jouw brein trainen.

Mediteer om je de signalen die je lijf aangeeft te herkennen. Dan leer je ook de signalen die zeggen dat je grenzen moet aangeven.

Stap 3: luister naar je lijf

Ook je lijf geeft signalen als jouw grenzen in het geding komen. Je hart gaat misschien te keer, je krijgt het benauwd of je krijgt een zenuwachtig gevoel. Je lijf weet nog vóór je hoofd of iets klopt voor jou of niet. Dus leer deze signalen kennen, zodat je weet dat dat het tijd is om je grenzen aan te geven. De volgende oefening kan je helpen:

3 minuten ruimte om te voelen

In drie minuten kun je jezelf goed terug naar het hier en nu brengen. Deze korte oefening bestaat uit drie onderdelen:  

  1. Hoofd: Hoe gaat het nu met je? Wat denk je? Welke gevoelens gaan er door je heen?
  2. Adem: Hoe is je ademhaling? Hoog? Laag? Oppervlakkig? Diep? Snel? Langzaam?
  3. Lijf: Wat neem je gewaar in je lichaam? Welke lichamelijke sensaties merk je op? Klopt je hart langzaam, normaal of snel? Hoe is de spanning in je schouders en nek? Wat voel je in je bek? Voel je spanning in je liezen en heupen? Span je de spieren van je onderrug aan?
Grenzen aangeven is lastig. De gezichtsuitdrukking van deze vrouw geeft dat aan.

Stap 4: grenzen aangeven

Grenzen aangeven is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk. Je kunt niet van anderen verwachten dat ze raden wat jij wel en niet prettig vindt. Er is een makkelijke manier om anderen te vertellen wat jouw grenzen zijn.  

  1. Benoem zonder oordeel het gedrag van de ander
  2. Geef aan wat dat met jou doet
  3. Vertel waarom dit wat met jou doet
  4. Geef aan wat je voortaan graag anders zou willen

Ik zal je een voorbeeld geven: Stel dat je het vervelend vindt dat een collega te dicht bij je komt zitten. Dan zou je het volgende kunnen zeggen:

  1. Als je zo dicht bij mij komt zitten,
  2. dan geeft mij dat een ongemakkelijk gevoel,
  3. want persoonlijke ruimte vind ik belangrijk.
  4. Zou je iets meer afstand kunnen houden?

Op deze manier geef je jouw grenzen aan, terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met de gevoelens van de ander.  

Grenzen aangeven is oefenen

Het is een kwestie van doen, opmerken wanneer het goed gaat en wanneer niet. Onderzoek waarom het je in het ene geval makkelijker afgaat dan in het andere geval. Het maakt vaak uit wie er bij betrokken is. Soms kan je bijvoorbeeld bij je partner goed aangeven wat jouw grenzen zijn, maar is het bij die ene kattige kassajuffrouw heel lastig. En…..wees niet te streng voor jezelf. Sta jezelf toe om te oefenen en daar hoort ook bij dat het niet altijd goed gaat.

Grenzen aangeven is een vaardigheid die je kunt leren. Mocht je daarbij hulp nodig hebben, dan kan je je laten coachen. Net zoals een voetbalteam zich laat coachen om beter te spelen, kan jij je laten coachen om bepaalde vaardigheden beter onder de knie te krijgen.

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op.